opinions about fRa-film

Ett litet axplock av vad utomstående tycker om fRa-film / sorry, only in swedish
Låt oss för en stund fördjupa oss i diverse lösryckta citat från diverse juryomdömen och andra recensioner.

” En kort och säkert gjord experimentfilm. Skickliga videoeffekter. Rolig användning av negativ färg. Var faktiskt för kort för sin idé, som tyvärr inte gick helt fram. Nu blir det en glimt av ett skickligt formexperiment. Sluttexten en pärla. Rolig och bra inledningsbilder. Intressant bildval. Duktigt hantverk. Om idén ska fungera måste utförandet vara mer klart”
Juryomdöme om filmen One day in macrocosmos. Svensk Smalfilm och video 1991.

“Ett spännande möte mellan traditionell musik och nyskapande videografik som lyfter produktionen till oanande konstnärliga höjder. Enbart dårar kan ställa sig oförstående till detta”
Juryutlåtande om filmen Lunatics. Västerås filmfestival 1990.

“Lady Jane har (för)följt juryn under flera festivaler. Lite mer stillsamt gick det till den här gången. Kan vi hoppas att det är den sista. Nu när hämnden är utkrävd.
Juryutlåtande om filmen Perils of lady Jane, ep. 5 – Revenge.

“En frän och festlig satir, som kräver lokalkännedom. Men på hemmaplan, tusenåriga Aros, måste det svida hos de styrande. En kopia rekommenderas att sändas mot postförskott till kulturnämnden”
Juryutlåtande om filmen Stadens ljus, Västerås filmfestival 1990.

“Vi tror att det är så här filmen ska tolkas men vi är inte riktigt säkra. – Den masturberande kvinnan pekar på vårt schizofrena samhälles självbefläckelse och lust att tillfredställa sina egan behov. Egoismen i sin prydno. Men strunt i det. Låt känslan och upplevelserna styra. Leve fRa-film”
Juryutlåtande om filmen Robophobia, Västerås filmfestival 1990.

“En experimentfilm som är fyndigt och fräckt gjord med känsla för film. Tyvärr blir det lite utdraget och seg mot slutet. Början är bäst. Men lusten att experimentera är det inget fel på. Barbiedocksanimationen var bra och några wipe-idéer var roliga. Musiken skulle kanske känts tjatig om det inte varit för bilderna. Gärna mer idé och mindre dubbelkopieringar ( fast om ni satsar på så kallad videokonst är ni på rätt väg )”
Juryomdöme om filmen Robophobia. Svensk smalfilm och video 1990.

“Videoart har fått sin titel ur skaparens självkänsla och det med rätta. Detta är videoKONST. En intressant film i all sin komplexitet”
Nominering till priset som bästa film i konstvideoklassen. Filmens titel – Videoart. Västerås filmfestival 1990.

“Att under en minut kunna formulera en hel världs kommande undergång parallelt med medieverksta´ns osäkra framtid tyder på en sprakande begåvning”
Nominering till priser för bästa film i kortfilmsklassen. Filmens titel – One day in macrocosmos. Västerås filmfestival 1990

“Vad som fascinerar mig mest var den starka rymdkänsla, som fanns i många sekvenser, och en stark känsla för hur man skapar bilder med suggestionskraft. Herzog är idol och alla olikheter till trots finns där ändå något av samma sug i botten. Detta är menat som beröm åt gruppen”
Recension i Västmanlands läns tidning, av Fra-films visning på Västerås stadsbibliotek av filmsviten Ich bin ein pilot. 26november 1982.

“Leif Franzén har kreerat en skakande indianfilm, som i all sin enkelhet har stor charm. Inte minst titeln”
Juryutlåtande om filmen We are waiting at the moment, waiting for some indians more, and waiting for some canoes more, and when we have some canoes more, we are waiting for some indians more more. Västerås filmfestival 1990.

“Mycket vackert, nästan otäckt gripande, åtminstone de första två minuterna. Juryns tolkning av budskapet är dock osäker. Tekniksamhällets död, Domedagen, det sista andetaget eller kanske något så enkelt som en interiör av en socialdemokrat efter 1991 års valresultat”
Juryutlåtande om filmen Approaching High Object. Västerås filmfestival 1990.

Absurditeten möter oss redan i titeln. Filmen blir till en paradox, men mycket svår att får grepp om”
Juryutlåtande om filmen Whalehunting in Nepal. Västerås filmfestival 1990

“En suggestiv och för ögat spännande, om än något tröttande vandring i videoteknikens djungel”
Juryutlåtande om filmen Stillsambladd. Västerås filmfestival 1990

“Filmen har en handling som är ganska väl berättad trots att videotekniken blir för mycket självändamål. Teknisk fulländad. Tjejen spelar bra och de andra är seriefigurer i hennes ögon, så de bör väl få vara det på film också. Virtuost arbete med kameran. Fyndiga lösningar och fräcka övergångar. Ibland blir det lite upprepningar och tomgång. Ingen musikvideo men trots det är musiken bland det intressantaste i filmen. Helheten fungerar bra. Bra ljud”
Juryomdöme om filmen Perils of lady Jane, ep.4 – On a larger scale. Svensk smalfilm och video. 1990

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: