omdömen

Omdömen och synpunkter från de filmare som varit involverade i projektet.
Men vi börjar med en recension från telllusfilm.com

Johannes Runeborg February 4 2002 at 12:22 PM

Oj, vad kul det var att äntligen se OVBT!!!
Och intressant var det att sätta fejs på alla som man munhuggits med sen nästan ett halvår tillbax.
Först två tack: nummer ett till fRa und Conny som gjort ett fantastiskt jobb med hopklippning och musikläggning. Med finess fördes alla bidrag samman så det kändes som en enhetlig suggestiv film, utan att för den del förlora egenheterna hos vart och ett av bidragen. Suveränt! Nummer två går till Nicolas som drog samman alla filmare i sin lya och skapade en gemytlig filmkväll, med god dricka, finfina pausfilmer mm. En behaglig förlossning blev det för allas vår bebis m.a.o.
Ett lite mer utförligt tyckande om alla filmerna kommer senare, men i grunden kan man väl säga att ingen av de gamla gubbarna i gården gjorde nån besviken. Allas respektive temperament satt där man förväntade sig det, och de nya bekanskaperna drog sitt strå till stacken för att skapa en modern nollbudgetklassiker!

Pontus Lundkvist February 6 2002, 3:21 AM

Ja, det var en trevlig kväll på alla sätt. Kul med ansiktena som sagt och kul att se familjen Njuta igen, för första gången på två år. Ska man då gnugga segeryran ur ögonen och tycka till så kan jag ju konstatera att filmen nog hade en liten bismak av kortfilmssamling i alla fall, och att detta inte var vad jag hade hoppats på från början. Jag tycker dock inte att detta gjorde så mycket. När jag väl vant mig fann jag flera andra kvaliteter i det nuvarande formatet. Jag är nöjd, med andra ord.

Henrik Möller February 6 2002, 3:13 PM

Det var jättekul fast jag själv inte var på något vidare festhumör. Tack åter igen till Nicolas och Sofia för gästfriheten samt Fra för hans otroliga engagemang. Vidare måste jag säga att mitt eget bidrag kanske inte var det bästa men att jag är besviken på somliga av deltagarna som inte orkat hålla sig till temat och bara verkar ha tajat fram produkt Jag var nog lite naiv och hade för höga förhoppningar om slutproduktionen. Men vaffan det ÄR en imponerade samling bizarra visioner och en film som är värd flera visningar. Mycket trevligt att träffa er alla i verkligheten och få reda på sanningen…helvete, de är ju helt normala människor (lite besviken ;-).

mats Lundell February 6 2002, 10:46 PM

Tackar allihop!
Jag har ännu bara sett ovbt en ggr, och tycker att det är bra att bidragen skiljer sig så mycket från
varandra, ungefär som en vanlig nollbudgetvisning, dock stack ju vissa filmer iväg lite från temat fick jag intryck av, bla så begick jag misstaget att oavsiktligt placera mitt bidrag på 40-talet.
Om man vill vara gnällig så säger jag att slutresultatet hade känts mer helgjutet om man hade behandlat de ingående bidragen mer respektlöst vid ihopredigeringen så att de hade gått i varandra som
ett collage!

Anneli Engström February 7 2002, 11:59 AM

Det är svårt att komma med kritik, tycker jag. Vi representerar så många olika smakriktningar att det
eventuellt inte är möjligt att göra en collagefilm som gör alla lyckliga.
Grundtemat för delfilmerna var – vad gör folk runt i Sverige innan jorden går under, och med god vilja kan man få in de allra flesta bidragen under detta tema. Resten kan vara en smakfråga, vad sen än jag personligen föredrar. Jag tycker inte att vi på den här sidan offentligt och i grupp ska dissikera och peka finger på enskilda bidrag, som jag tycker att Fra’s mail antyder. Även om Fra menar väl med sin idé, är det nog dit det riskerar att leda om man ska recensera delfilmerna (trots att det också säkert leder till ett antal välförtjänta ego-boostar). Tack till alla medregissörer som engagerade sig i att
göra ett så bra bidrag som möjligt. Jag tycker nog att intrycket är mer en kortfilmssamling än en långfilm, men vill framföra ett stort tack till Conny/fRa-film som orkade sammanställa filmen och komponerade ett förtjusande soundtrack!

Mystomtarna February 7 2002, 4:47 PM

Tack Njutafilm för ett mkt trevligt och arrangemang och tack Fra-film för en lyckad sammansvetsning av allas bidrag. När det är så mkt som 18 bidrag med så skulle det nog ha blivit svårt att presentera det på annat sätt än detta. Fra:s lyckade musik och redigering i kombination med de mer lågmälda sammanlänkande avsnitten var en bra blandning. Ifall wrapparounden istället varit mer sofistikerat så skulle nog en del av den genuint mänskliga känslan som nu infann sig riskerat att gå förlorad till förmån för smart kylighet och det hade väl varit tråkigt
Mys på er allesammans!!!!
Önskar två Tomtar

Henrik Möller February 7 2002, 10:26 PM

Detta med att gröta ihop inslagen….
…var ju grundtanken med gick i stöpet när vi blev så många, vilket ju faktiskt var kul (att vi blev många alltså). Har bara sett filmen en gång, måste se den igen…nykter.

Anneli Engström February 8 2002, 10:16 AM

Jag tror att många filmer, och min garanterat, hade blivit obegriplig om den hade klippts upp i ett collage. Och så glömde jag ju Nicolas och Sofia i min tacklista! Tack för upplåtande av premiär-yta!

Hilding February 9 2002, 9:55 AM

Har bara hunnit se filmen en gång. Brorsan kom förbi och “lånade” den samma dag som jag fick den.
Jag tycker nog oxå att det blev lite av samlingsvideo över det hela, men va´fan. Att sätta ihop så många, trots samma tema, olika kortfilmer till en enda lång verkar ju nästan omöjligt.
Ska bli kul att spana in den mer när jag får tillbaka den.
Roligt att veta: Brorsans sjuåriga son Max, mera känd som Lill-prinsen i “Der Spjuver”, sitter och glor på filmen varje morgon innan han går till skolan.
Hans favoritfilm är visst den med den blodkyssande tjejen med röd bindel för ögonen (kommer ej ihåg vem som har gjort den). Antingen är grabben jävligt djup eller oxå är han bara kinky.

Claes February 9 2002, 3:57 PM

hälften av filmerna borde tagits bort
Åtskilliga av filmerna var gjorda med vänster hand eller fot. Det märktes.
En deadline som legat längre fram i tiden hade antagligen fått de mest oengagerade/ oinspirerade att ge upp eller göra en ny och bättre film. Inledningen är på tok för lång. Detta gäller specifikt den första dialogen mellan de två rakade herrarna. Korta! Generellt sett är andra halvan av filmen jämnare än den första.

fRa February 9 2002, 4:53 PM

har lovat mig själv att……
….inte kommentera eller lägga mig i dessa synpunkter. Men jag vill bara påtala det ologiska i förslaget att hälften av bidragen borde tagits bort. Det var inte vad vi kom överens om!
Det gick ut en inbjudan om att vara med i detta projekt!
Skulle vi uppnå det du efterlyser så skulle vi bett folk skicka in filmer och sedan skulle någon ha suttit o sållat bland de inkomna bidragen, och bestämt vad som ska vara med eller inte, utifrån ngn form av kvalitétsnorm!
Ska det vara så svårt med enkel logik?

Claes February 9 2002, 5:56 PM

vad jag menar är att ca hälften av filmerna är så undermåliga att det blir svårt att visa filmen ens inför en smal, specialintresserad publik utan att de tappar intresset.
att collagefilmen inte skulle nå samma höjder som en bestof-nollbudgetkassett var det väl ingen som hade förväntat sig. Om någon vill kolla in kvaliteten hos svensk nollbudgetfilm idag rekommenderar jag nog att införskaffa ett samlingsband med vilken enskild nollbudgetfilmare som helst (frafilm, Möller, Pontus, Hilding, etc). Den här kassetten ger helt enkelt inte ett rättvist intryck av de flesta 0-budgetfilmarna, med några få undantag.
Anledningen till detta mediokra slutresultat är med största sannolikhet att nollbudgetfilm i allmänhet inte fungerar under på förväg uppgjord tidspress, utan trivs bäst i ögonblickets inspiration.
0-budget är inte lika med beställningsfilm.
På sätt och vis kan man säga att drömmen om värmen och gemenskapen på Göteborgs FilmFestival dödade den här filmen.

Pontus February 10 2002, 6:41 AM

Intressant synpunkt, men om jag ska tala för mig själv så kan jag ju säga att det inte blivit någon film utan tidspressen. Dessutom var jag inte ett skit rädd för Göteborgs filmfestival.

Mats Lundell February 10 2002, 1:13 PM

claes klagosång
Jag förstår inte var claes vill komma med kritiken, hela den demokratiska princip som ovbt är skapad efter bryter ju med nollbudgetfilmens grundprinciper!
Så varför deltog claes överhuvudtaget?
Om claes inte kan stå för kvaliten på sitt bidrag, varför lämnade han då in det?
Jag tycker att ovbt är ett bra experiment, och avslutat. Alla gjorde sitt bästa under förutsättningen med ett begränsande tema.
Låt oss istället göra en ny långfilm där vi ändrar förutsättningarna och skapar en bättre film, det verkar
som om mitt ursprungliga förslag med en rollfördelning snarare än en avsnittsfördelning kan ge en mer total-film. Dock är detta förfarande ännu längre från noll-budget!
Men ofta krävs brott mot konventioner för att förnya!

Anneli February 10 2002, 7:51 PM

Regler?
February 10 2002, 7:51 PM
Vad är detta snack om nollbudget-regler? Är inte alla nollbudget-filmer nollbudget-filmer? Måste de ha ett särskilt stuk för att “kvala in”? 😦

Nicolas February 10 2002 at 10:20 PM

Tankar om OVBT

Hej alla Tyngdlösare,
Jag har ännu inte skrivit något efter visningen den andra februari. Jag tackar er alla för en mycket skön kväll.
Det har blivit mycket liv på forumet och det är klart att 18 eller 20 personner hade en egen bild av hur projektet skulle se ut. Egentligen är filmen i nuläget en skiss som alla upptäckte för första gången och då har vi alla en åsikt om hur filmen skulle kunna bli bättre.
Det är klart lite paradoxalt för ett projekt som i princip är helt färdig. Och för vilket Fra och Conny har jobbat mycket mer än resten av oss.
Claes, vilken tokig idé att säga att en deadline eller en tanke att visa filmen på någon festival skulle ha dödat filmens spirit och att alla ändrade sitt sätt att göra sitt eget bidrag. Du är ute och cyklar!
Det finns två sätt att se på projektet nu: som en klar film, ett experiment som kommer ha sitt liv i olika nollbudgetsamanhang, eller som ett work in progress som ska bearbetas efter att alla fick se den.
En sak som Claes sa håller jag med om: Att filmen som den är kommer att ha svårt att hitta en publik. Den är inte tillräckligt –och det var inte meningen heller- en ”konstfilm”. Och för en publik som inte är den mest avancerade nollbudgetare blir den för lång och ojämn.
Samtidig är jag övertygad om att filmen är bra och kan bli mycket bättre. Och alltså att filmen lättare skulle kunna hitta en publik med en bearbetning.
Två negativa poänger finns – min åsikt alltså: Filmen borde ha ett högre tempo och är för lång för en sådan typ av film. För att kunna nå en bredare publik tycker jag att filmen borde kortas ner till 70-75 minuter, alltså dryg 20 minuter mindre.
Sedan finns det ett ”syntax error” i wrapparounden, nämligen att alla filmerna skulle vara fiction, alltså metafilmer; filmer i filmen. Det förtar udden av allt vi har att säga, att vi inte längre visar det som händer vid jordens undergång utan det som människorna vid jordens undergång tror ska kunna hända.
Presentatörernas ”Nils-Petter-Sundgrenande” mellan filmerna ökar distansen ytterligare med tolkningar och prat kring filmerna. Det hjälps inte att de ideligen säger att de lämnar åt tittarna att tolka. Bara att säga till tittaren att han skall tolka tar bort närvaron.
Jag vet hur mycket arbete du har lagt Fra, och jag säger verkligen inte att det hela är dåligt. Men effektivitet är ofta lika med simplicitet och för OBVT har jag känslan av att ha det skulle räcka med introduktionen –förutom delen som säger att filmerna är bara konstverk och fiktion- och kanske några avslutningsbilder skulle räcka och göra filmen starkare och med ett högre tempo.
Jag är medveten om att från början var projektet att bjuda in alla villiga regissörer och låta alla ha en stor frihet. Och att man inte skulle bedöma och refusera filmerna. Jag är medveten om att Fra, inte orkar bearbeta denna film. Du har rätt till att vila nu 😉 Jag är också medveten om att en drygt 20 minuter kortare film med en mycket mindre wrapparound skulle förbättra filmen kraftigt och ge den mer chans att hitta en publik.
Hur lätt skulle man kunna göra det? Vad det gäller wrapparounden, med att klippa bort alla sekvenser som finns mellan filmerna och ändra några detaljer i introduktionssekvensen som skulle leda till originalidéen, alltså: ”vi ska se nu vad folk gör i Sverige innan jorden går under”. Och sedan att inte ha någonting mellan filmerna, möjligen en angivelse av adress/ort eller bara en karta över Sverige som prickar in var man befinner sig.
På det sätt skulle man redan korta ner filmen med ungefär 8 minuter. Sedan skulle man ta bort 3 eller 4 bidrag. Jag var mycket imponerad av att jag tyckte om så många bidrag, egentligen de flesta. Men jag tycker att Karin Hagen, Rune Brixelius samt animistinlägget inte passar in i sammanhanget. Jag är också mycket tveksam till Malgas bidrag med tanke på att den känns verkligen för långt från filmens form. Detta menat som kritik av filmerna i detta sammanhang, inte mot personer och filmerna i sig. I love you ALL!!
Några av er kommer att tycka att det inte går att peka på särskilda bidrag som man tycker borde tas bort. Nu tänkte jag alltså på hur man skulle hjälpa filmen att nå en bredare publik, inget annat.
Det var det jag tänkte när jag såg om filmen med hjärnan påkopplad tillsammans med Sofie i eftermiddags.
Tons of Comments?
Nicolas.

fRa February 11 2002, 5:25 AM

Nicolas skriver följande:
“Sedan finns det ett ”syntax error” i wrapparounden, nämligen att alla filmerna skulle vara fiction, alltså metafilmer; filmer i filmen. Det förtar udden av allt vi har att säga, att vi inte längre visar det som händer vid jordens undergång utan det som människorna vid jordens undergång tror ska kunna hända.”

Anser inte det vara ett fel, då det är helt medvetet val eftersom vi inte hade enats om orsaken, samt att en del valde o lägga sin handling fel, rent tidsmässigt, samt att en del filmer inte alls handlar om det som temat föreslog! Nödvändigt ont för att det hela skulle fungera utifrån att alla inte höll sig till överenskommelsen….vilket du också lyfter fram i din kritik!

En annan sak, jag reagerar på!
Du skriver följande:
“Det hjälps inte att de ideligen säger att de lämnar åt tittarna att tolka.”
Ideligen? Det sägs på två ställen, efter Malgas och min film, om jag inte minns fel! Eller?

Claes February 11 2002, 7:31 PM

Jag kan ta bort Video Direkt-filmen. Jag anser inte att den har särskilt mycket med världens undergång att göra. Dessutom kan jag visa den som fristående film hur mycket jag känner för när jag är ute och visar nollbudgetfilm. Den möjligheten har inte alla. Den finns också på min hemsida. Det skulle reducera filmens längd med ungefär fem välbehövliga minuter.
Jag kan prata med Mystomtarna om de vill ha kvar Rabiesfilmen, den har jag också goda möjligheter att visa på annat håll, nätet exempelvis. Att ta bort den skulle frigöra ytterligare ca 7 minuter.

Pontus L February 12 2002, 11:09 AM

Fan vad jobbigt
Jag ska inte nöta ännu mer på ert tålamod genom att i detalj redogöra för mina synpunkter på små skitsaker. I demokratins namn vill jag bara klarlägga hur jag ställer mig i de viktigaste frågorna:
1. Jag kan komma på hundra sätt som filmen hade kunnat göras bättre på (jag vet inte om jag sagt det förut, men jag är helt inne på Johannes linje vad gäller hemlighetsmakeriet), men som fra påpekar hörde överraskningsmomentet, t o m risken för kalldusch till själva konceptet.
2. Att peka ut enskilda bidrag som skyldga till att kvaliten dragits ner är ingenting annat än oförskämt.
3. Publik Schmublik.Okej, som jag ser det är filmen klar. Låt oss öppna våra ansikten mot den gryende solen och minnas allt trevligt vi har haft tillsammans istället för att börja käbbla nu. Om någon vill göra en alternativversion så låt dom göra det. Jag skulle gärna göra en själv, men det är inte speciellt troligt att det kommer att ske.

En liten grej till

Att i en eventuell ny version ta bort Mystomtarna och Video Direkt vore som att ta bort svansen från bävern, pinnen från påven, Buzz Aldrin från månen, osten från pizzan, katten från råttan och råttan från repet, mannen från UNCLE och Elsa i Paris, lolek från bolek och Baltzar från Platen.

Nicolas February 12 2002, 9:22 PM

och vi blir tyngdlösa
Hej alla filmare,
Det blev storm ! Det är alltid bra att diskutera för att man får alltid en tydligare bild av saker efter ett tag. Egentligen jag tycker inte längre att vi ska korta ner den och byta titeln till Lords of Rinkeby eller Titanicus. Jag skäms lite att jag varit otrevlig mot dig fra de senaste dagarna. Du är en hjälte och hjältar får sova i fred. Dock håller jag fast på min kritik som är att filmernas impakt minskar när kommentatörer kommenterar dem.
Ni, Pontus och Johannes och fra, har helt rätt, vi hade bestämt oss att få se filmen när den skulle vara klar och inte censurera bidragen när de var klara , och inte heller diskutera wraparounden.
Distributionsidén är syntax error från mig, jag tänkte som bransch folk och inte som en nollbudgetfilmare 😉
Visning på nollbudget, sekt, eller någon annanstans blir mycket trevlig.
Jag måste säga en gång till att jag gillar filmen och är mycket stolt över att vi gjorde den. Jag tror att det lyfte fram mycket kreativitet hos oss alla. Det gjorde den för mig !
Du har rätt Mats, låt oss göra en ny långfilm där vi ändrar förutsättningarna -med en rollfördelning till exempel.
Du har rätt fra, låt oss vila några veckor först, men så snart solen kommer tillbaka tar vi fram kamerorna igen…
Du har rätt Pontus, låt oss öppna våra ansikten mot solen och minnas allt trevligt vi har haft tillsammans.

.

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: